Wino online

Wino białe czy czerwone? Jak dobierać wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do dań zawędrowała także do Polski. Coraz to częściej na rodzimych stołach gości ten rewelacyjny trunek. Niestety, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, w jaki sposób dobierać wino do potraw nie jest zanadto rozbudowana. Radzimy które wino pasuje do których posiłków.

Wino online)

Które wino serwować do przystawek?
Jeżeli rozpoczynamy od przystawek, najlepiej postawić na rozkoszne, białe wino, jakie powinno być przyzwoicie schłodzone. Od tej zasady jest jednakże wyjątek: jeśli przystawki doprawione są octem winnym, powinno się zaserwować do nich wino czerwone.

Wino białe

Które wino pasuje do past?
Makarony najlepiej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być niemniej jednak lekkie. Jeśli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najodpowiedniej wino czerwone. W ostateczności takie danie wolno zestawić także z winem różowym.

wino bag in box

Z jakim winem podawać ryby?
Stara reguła powiada, że do ryb najporządniej pasuje wino białe. Należałoby niemniej jednak nie zapominać, że nie jest to bezwzględna reguła. Jeśli serwujemy gościom zupę rybną, możemy podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest jednakże jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.

Z jakim winem najpoprawniej komponuje się mięso?
W tym przypadku dużo zależy od typu mięsa. Do drobiu serwować wolno zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wstępuje wyłącznie wino czerwone. Cielęcina może być serwowana czy też z młodym winem czerwonym, bądź musującym winem różowym. Jeżeli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.